Dengan hanya bermodalkan wang sebanyak RM30 dan ilmu membuat roti canai daripada seorang lelaki Bangladesh ketika bekerja restoran di Damansara Damai, Petaling Jaya, seorang pemuda Aceh kini mampu tersenyum lebar apabila dia mampu memperoleh pendapatan sekitar RM100,000 sebulan.
Apa yang menariknya, kata Tommi Ramli, 37, antara tuah melariskan
jualan adalah dia menamakan premisnya Restoran Canai Mamak Kuala Lumpur
sehingga melonjakkan populariti dan mampu membuka dua cawangan berbanding
ketika dia memulakan perniagaan gerai kecil tepi jalan di ibu kota suatu ketika dahulu .
Ketika ditemui di restoran utamanya di No 51,
Jalan Tenku Umar, di sini, pemuda yang masih lagi bujang itu berkata, dia
memberanikan diri membuka perniagaan sendiri pada awal tahun 2005 iaitu selepas
tsunami melanda negara Aceh pada Disember 2004.
“Ketika tsunami pada 26 Disember
2004, ratusan ribu nyawa hilang manakala kawasan pantai sepanjang 800 kilometer
berdepan Lautan Hindi lenyap.
“Namun kemusnahan itu memberi
rahmat kepada kami untuk menjalani hidup tanpa rasa takut dan saya mendapat
ilham memulakan perniagaan roti canai.
“Saya mulakan perniagaan pada Mac
2005 dengan modal RM30 dan menebar roti di tepi jalan yang menimbulkan suasana
ganjil kepada masyarakat sini," ujarnya .
"Tiga kali saya menukar nama gerai bermula Canai Aceh, Canai Mamak dan akhir sekali Canai Mamak Kuala Lumpur pada 2006 sehingga kini saya kekalkan.
Saya berasa syukur, ramai yang mula singgah makan kerana perasaan ingin tahu roti canai Kuala Lumpur, sekali gus menjadikan ianya cukup popular,” katanya.
"Tiga kali saya menukar nama gerai bermula Canai Aceh, Canai Mamak dan akhir sekali Canai Mamak Kuala Lumpur pada 2006 sehingga kini saya kekalkan.
Saya berasa syukur, ramai yang mula singgah makan kerana perasaan ingin tahu roti canai Kuala Lumpur, sekali gus menjadikan ianya cukup popular,” katanya.
Tommi berkata, ketika ini dia
mempunyai hampir 60 pekerja di dua cawangan yang masing-masing boleh memuatkan
sehingga 1,000 pelanggan pada satu-satu masa.
Lepasan Sekolah Teknik Aceh dalam
jurusan seni bina bangunan itu juga menerapkan sentuhan tersendiri dalam hiasan
dalaman serta luaran restorannya yang turut dilengkapi dengan kemudahan Wifi.
“Mengenai ilmu membuat roti canai,
saya belajar dengan seorang pekerja Bangladesh ketika bekerja di sebuah
restoran di Damansara Damai. Saya belajar menebar roti pula menggunakan kain basah.
“Pengalaman bekerja di Malaysia
antara tahun 2000 hingga 2005 saya gunakan sepenuhnya untuk membangunkan restoran
sendiri, termasuk idea dalam pengurusan.
“Saya juga berhasrat mengembangkan
perniagaan Restoran Canai Mamak Kuala Lumpur secara francais sehingga ke
seluruh Indonesia,” ujarnya lagi .
Dia berkata, sebelum ini agak sukar untuk mencari rezeki disebabkan Aceh sebuah wilayah konflik dan menyebabkan kegiatan
ekonomi setempatnya sangat lemah.
Menurutnya lagi , dia tidak
pernah terbayang Aceh akan menjadi sangat makmur seperti sekarang dan baginya,
tsunami turut memberi hikmah kepada cara pemikiran masyarakat untuk memajukan
diri dan wilayah bertuah itu .
-bhonline
0 comments:
Post a Comment